Mikä on ikigai ja miten voimme oppia siitä?

Okinawan saarella, missä on keskimäärin eniten satavuotiaita maailmassa, Ikigai tarkoittaa karkeasti käännettynä tekemisen iloa, syytä nousta aamulla vuoteesta. Sana ’iki’ merkitsee japaninkielessä elämää ja ’kai’ tarkoittaa omien odotusten ja toiveiden toteutumista. Ikigai tuo elämään onnea, sisältöä ja tyydytystä eli elämän tarkoitusta, merkityksellistä arkea. Okinawalla uskotaan, että jokaisella meistä on Ikigai. Sen löytäminen edellyttää kuitenkin monesti kärsivällistä itsetutkintaa ja pysähtymisen taitoa. (Marc Winn 2014).

Ikigai muotoutuu neljästä yhtä tärkeästä kokonaisuudesta eli intohimosta, kutsumuksesta, ammatista ja elämäntehtävästä. Toisin sanoen se on asia, jota rakastat (intohimo) ja sillä voit saada elantosi (kutsumus). Tämän lisäksi Igikaissasi pääset käyttämään hyödyksi vahvuuksiasi ja osaamistasi (ammatti) sekä se on asia, jota maailma tarvitsee (elämäntehtävä).

Teemme päivittäin valintoja, miten elämme arkeamme ja minkälaisia tapojamme toistamme arjessamme. ”Rohkeus (cour-age) tarkoittaa latinan kielessä sydämestä puhumista. Ikigai on yksi toimiva tapa lähestyä sitä, mikä saa meidät, joko yksilöinä tai organisaationa, aamu toisensa jälkeen toistamaan samoja tekoja mielekkäämmän arjen puolesta.

Seitsemän vinkkiä Ikigain lähteille

1 # Avoimilla kysymyksillä eteneminen

Ikigaita voi lähestyä vastaamalla avoimiin kysymyksiin, jotka käsittelevät intohimoa, kutsumusta, ammattia ja elämäntehtävää. Voit esimerkiksi istua mukavasti lempipaikkaasi ja kirjoittaa vapaasti vastauksia alla oleviin kysymyksiin. Pidä kirjoittamisen kynnys matalana – sinun ei tarvitse jakaa ajatuksiasi muiden kanssa, jos et ole siihen vielä valmis. Olen myös halunnut tehdä sinulle vaihtoehtoisia kysymyksiä, sillä olen huomannut ratkaisukeskeisenä työnohjaajana (STOry), että erilaiset kysymykset auttavat erilaisia ihmisiä löytämään tiensä Okinawalle:

1 # Mitä sinä rakastat (intohimo)? Vaihtoehtoisesti voit vastata: Mitä asioita ilman et voi elää arkeasi?

2 # Millä voit ansaita palkkasi (kutsumus)? Vaihtoehtoisesti voit vastata: Miltä maailma näyttäisi, jos sinua ei olisi olemassa? Ja tämän jälkeen voit kysyä itseltäsi, miltä maailma näyttää, kun sinä olet siellä?

3 # Missä olet hyvä (ammatti)? Vaihtoehtoisesti voit vastata: Minkälaista apua sinulta yleensä pyydetään?

4 # Mitä maailma tarvitsee (elämäntehtävä)? Vaihtoehtoisesti voit vastata: Minkä asian vuoksi nouset aamulla ylös?

2 # Kokeile rohkeasti luovaa kirjoittamista

Jos avoimiin kysymyksiin vastaaminen tuntuu vaikealta, tai liian ylimalkaisilta, voi samaa asiaa lähestyä esimerkiksi siten, että kirjoitat 30 minuutin ajan yhtäjaksoisesti unelmapäivästäsi täysin pidäkkeettömästi. Laita kello soimaan 30 minuutin päähän ja aloita kirjoittaminen:

#Mitä ajattelet, kun aamulla ensimmäisenä heräät?

#Minkälaisia tekoja, ajatuksia ja tunteita päiväsi pitää sisällään?

#Mikä tuo merkityksellisyyttä päivääsi?

#Mitä vahvuuksiasi ja osaamistasi käytät päivän aikana?

#Minkälaisissa ympäristöissä vietät aikaasi? Kenen kanssa olet ja minkä vuoksi?

#Mitä aistit?

#Mistä kiität erityisesti, kun menet nukkumaan?

Todennäköisesti luovan kirjoitustehtävän jälkeen sinulla on ainakin pienen pieni ajatus siitä, mistä Ikigaisi muodostuu: Mitä asioita haluat säilyttää ja lisää, ja mistä asioista vastaavasti haluat luopua arjessasi?

3 # Tunnista vahvuutesi

Onko sinunkin vaikea tunnistaa omia vahvuuksiasi? Suosittelen lämpimästi tekemään ilmaisen, tieteelliseen tutkimukseen perustuvaan VIA-luonteenvahvuustestin. Voit pohtia vahvuustestin tuloksia suhteessa arkeesi. Yritä löytää konkreettisia esimerkkejä viiden ydinvahvuutesi näkymisestä arjessasi. Miten pääset tällä hetkellä hyödyntämään vahvuuksiasi? Entä mitä vahvuuksiasi haluaisit hyödyntää jatkossa enemmän? Voit myös kysyä ystäviltäsi, kollegoiltasi ja perheenjäseniltäsi, mitkä heistä ovat sinun vahvuuksiasi ja miten ne näkyvät käytännössä arjen tekoina.

4 # Myös työyhteisö voi määritellä oman Ikigainsa

Myös työyhteisön on tärkeää pohtia olemassa olonsa tarvetta säännöllisesti kaikkia organisaation jäseniä osallistaen – mitä asioita pidämme tärkeänä, mitkä ovat asiakkaidemme tarpeet, minkälaista osaamista meillä on ja minkälaiset tavat toimia arjessamme vaikuttavat onnistumiseemme?

Tapamuotoilija auttaa myös mielellään organisaatioita käymään entistä moniäänisempää ja tasavertaisempaa keskustelua, löytämään yhdessä organisaation Ikigain ja muotoilemaan jokapäiväisiä tapoja entistä merkityksellisemmäksi kokeilujen ja jatkuvan kehittämisen avulla. Parhaimillaan organisaatio löytää arjestaan konkreettisia tapoja ajatella ja toimia, jotka edistävät Ikigain toteutumista. Tämä taas synnyttää merkityksellistä työelämää ja taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa.

5 # Sinnikkyys palkitaan

Älä myöskään huoli, jos et löydä heti Ikigaitasi. Esimerkiksi minulla Ikigain löytäminen on vaatinut useita kuukausia intensiivistä pohdintaa ja lisäksi pidempiaikaista itsetutkiskelua. Se, että et heti löydä vastauksia, ei tarkoita sitä, etteikö mielesi tekisi töitä tämän tärkeän asian parissa. Vastaus voi tulla joskus täysin yllättävässä kontekstissa, kuten minulle kävi. Keksin yllättäen Ikigaini miettiessäni Sorrenton sitruunaviljelmiä. Tiedätkö, miten Sorrentossa kasvatetaan maailmankuuluja sitruunoita? Niitä ei suinkaan kasvateta siemenistä, vaan ensin kasvatetaan appelsiinipuita ja appelsiinipuun runkoon vartetaan sitruunapuun versoja, jotka vuosien saatossa kasvattavat maailmankuuluja Sorrenton sitruunoja. Ymmärsin, että haluan auttaa perinteisiä organisaatioita kehittämään arkeaan muuttuvan toimintaympäristön vaatimusten mukaisesti uudella työskentelyotteella, tapamuotoilulla.

6 # Muutos koostuu pienistä tavoista

Kun sinä tai organisaatiosi olette selvittäneet Ikigainne, on seuraavaksi hyvä pohtia, miten Ikigai näkyy joka päivä arjen tapoina, eli tekoina. Uusia tapoja on myös mahdollista kokeilla ja kokeilussa opitun perusteella tapoja on myös mahdollista edelleen kehittää. Tapojen ei tarvitse olla myöskään suuren suuria. Esimerkiksi Ikigaita ilmaiseva tapa voisi olla myötätuntoinen hymyily sekä asiakkaille että työkavereille. Mietipä, miltä tuntuisi saapua esimerkiksi terveyskeskukseen tai hammaslääkäriin, jos jokainen vastaantuleva työntekijä kohtaisi sinut myötätuntoisesti hymyillen. Tämä pieni tapa voi tehdä ihmeitä. Pienistä vähitellen automatisoituneista tavoista kertyy valtameri.

7 # Kutsu tapamuotoilija kylään

Jos sinusta kuitenkin edelleen tuntuu, että tarvitset apua ajatuksiesi jäsentämiseen, kannustan kokeilemaan ratkaisukeskeistä, positiivista psykologiaa ja organisaatioiden tutkimusta hyödyntävää tapamuotoilijaa (akkredoitu työnohjaaja STOry). Saatat yllättyä, kuinka innostavaa ja samalla tehokasta on työskentely tapamuotoilijan kanssa.  Älä siis emmi enempää!

 

Täällä keskustellaan työnteon tapojen muotoilusta, yhdessä kehittämisestä ja uuden luomisesta (työ)elämässä lempeässä ja voimaannuttavassa ilmapiirissä. Esitä rohkeasti ajatuksesi. Näin kylvät ympärillesi kukoistavia puutarhoja yhdessä Weekday Gardenerin kanssa.

Taru Salokangas

Taru Salokangas on Squarespace asiantuntija ja markkinoinnin ammattilainen. Blogista ja sivustolta löydät ohjeita sekä vinkkejä Squarespace kotisivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen.

https://tarusalokangas.com
Edellinen
Edellinen

Haavoittuvaisuus työnteon tapojen muotoilun polttoainetta

Seuraava
Seuraava

Miksi työnteon tapojen muotoilu on niin vaikuttavaa mielekkäämmän arjen kehittämisessä?